Afaceri de la zero. Antreprenoarea Lilia Dorofte produce genti si accesorii din piele sub brandul Koja Concept

Atelierul Koja este unde realizăm produse unicat, personalizate, prin tehnica prelucrării pieilor.

De la un program de master în marketing şi comunicare în afaceri până la antreprenoriat a fost doar un pas. Pentru Lilia Dorofte, o antreprenoare din Iaşi, care a intrat în lumea de business în 2016 și a creat brandul Koja Concept. Astăzi produce genţi, rucsacuri, portofele personalizate din piele în atelierul său alături de doi angajaţi şi are ambiţii de a trece graniţele cu produsele „made in România“.

„Atelierul Koja este unde realizăm produse unicat, personalizate, prin tehnica prelucrării pieilor. Totul a început de la ideea de a crea lucruri personalizate, pentru că am constatat că în piaţă exista o nişă pe acest domeniu, iar noi am fructifi­cat-o“, a povestit Lilia Dorofte.

Handmade Hanuka leather backpack

Investiţia iniţială în business a fost de 25.000 de euro din finanţare euro­peană

Iar cofinanţarea Koja Concept a fost de 5% din aceas­tă sumă. Investiţia perso­nală a antre­pre­noarei a fost de circa 7.000 de euro, iar în 2019 fondatoarea companiei vrea să ajungă la 55.000 de euro afaceri, în creştere cu 25% faţă de anul anterior.

„Nu aveam experienţă în acest domeniu, am văzut antreprenoriat în familie, dar totul a început de la o sclipire de a învăţa să cos la ma­şina de cusut. Cătam să fac ceva plăcut, fără să încerc să obţin beneficii. Nu am studii în domeniu, în timp am făcut un curs de design de pantofi pentru că îmi doresc pe viitor să pot face şi asta“, a mai spus Lilia Dorofte.

Ea este licenţiată în limba spaniolă şi relaţii publice, urmând ulterior un master în marketing şi  comunicare în afaceri, lucru care a adus-o mai aproape de brandul Koja Concept.

Koja înseamnă piele naturală în limba rusă, antreprenoarea având origini ucraine­n. În atelierul din Iaşi lucrează doi angajaţi, însă Lilia Dorofte vrea să mărească echipa pentru că cererea din piaţă o determină să producă din ce în ce mai mult.

„Capacitatea de producţie depinde de ce produse facem. În atelier nicio zi nu seamănă cu cealaltă. Pot executa într-o zi trei portofele, o geantă şi un ruc­sac. Dacă aş face pro­duc­ţie de se­rie şi am face un singur pro­dus, pro­duc­tivitatea ar fi şi mai mare, dar eu sunt mulţumită pentru ceea ce facem“, a mai spus Lilia Dorofte.

Artista Contemporana „Altfel” cu rucsacul Koja Concept

Clienţii pot găsi produsele Koja Concept în cinci oraşe – Constanţa, Cluj, Galaţi, Bucureşti şi Chişinău

Pe reţelele sociale, dar şi pe site-ul kojaconcept.com. În Capitală, an­tre­prenoarea a dus produsele în concept store-ul The Room Showroom, acolo unde există şi cea mai extinsă gamă de produse.

„Inspiraţia mi-o iau din mediul în care mă aflu. Mă inspiră pieile pe care le folosesc şi îmi pot da seama spre ce zonă pot merge. Sunt mereu influenţată de ceea ce mă înconjoară, de vreme. În toamna aceasta am foarte mult portocaliu şi verde pentru că au fost culorile din natură şi instinctiv mă duc către ceea ce văd“, a mai spus Lilia Dorofte.

Un rucsac costă în jur de 500 de lei, în timp ce un portofel ajunge să coste circa 150 de lei, potrivit informaţiilor de pe site-ul companiei.

Planurile antreprenoarei urmăresc dez­vol­tarea companiei şi intrarea pe noi game de produse, care să diversifice portofo­liul Brandului Koja. De asemenea, intrarea pe pieţele inter­naţionale este unul dintre obiective, în contextul în care fondatoarea businessului a interacţionat la festivalurile la care a participat cu clienţii străini şi a văzut cerere.

„Vreau să-mi creez o echipă solidă pentru că altfel orice dezvoltare poate să ducă foarte repede la un regres mai mare. Aş dori să dezvolt magazinul online pentru a avea deschidere internaţională“, a mai spus Lilia Dorofte.

Ea a pornit businessul crezând că va avea mai mult timp liber, însă ân realitate s-a confruntat cu provocările din antreprenoriat, iar în prezent nu se vede revenind la statutul de angajat.

„Am pornit la drum cu gândul de a avea mai mult timp liber, dar este un mit. Responsabilităţile sunt foarte mari, dar şi satisfacţiile sunt pe măsură. Nu este uşor, dar fiecare rezolvare pe care o găsesc îmi transmite un imbold de a continua“.

Sursa: https://www.zfcorporate.ro/zf-ro/afaceri-de-la-zero/afaceri-de-la-zero-antreprenoarea-lilia-dorofte-produce-genti-si-accesorii-din-piele-sub-brandul-koja-concept-intr-un-atelier-din-iasi-si-asteapta-55-000-euro-18619604

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește cookie-uri pentru a vă oferi o experiență mai bună de navigare. Prin navigarea pe acest site web, sunteți de acord cu utilizarea cookie-urilor noastre.